Hænder

Blodkarrene i hænderne er mere sarte og langt mindre end i armene. Derfor er vigtigt at bruge så lille en nål som muligt og skift indstikssted hver gang. Hænderne har også lettere ved at udvikle blå mærker, da cirkulationen i hænderne er langsommere, hvilket også giver en langsommere heling.

For at fixe skal du bruge en række forskellige remedier: Spritswaps, et bære, sterilt vand, sprøjte og kanyle, stase og vatbold.

  1. Vask og spritte dine hænder godt. Det minimerer risikoen for infektion og blodforgiftning. Gør herefter remedierne klar.
  2. Dit stof blandes med sterilt vand i et bære. Du kan med fordel bruge et champagneglas/filter til at filtrere dit stof for affaldsstoffer.
  3. Når de stof er blandet, trækkes det op i sprøjten uden kanylen er på endnu. Efter du har trukket op kan du sætte kanylen på, men lad hætten sidde på, så kanylen er ren til at du har forberedt resten.
  4. Når dit stof er klar og trukket op, skal du forberede dit indstikssted. Bind stasen 10 cm over indstiksstedet. Stedet afsprittes med spritswaps. Rigtig gerne et par gange.
  5. Nu er du klar til at fixe. Tag en dyb indånding, inden du fixer. Ro og fred gør det nemmere at ramme rigtigt første gang. Kanylen føres ind i venen/blodkaret vendt mod hjertet, så det følger kredsløbet.
  6. Når du har kanylen i venen vil du se at der vil komme blod i kanylens ende. Du skal sikre dig, at nålen ikke stikker tværs igennem venen. Træk stemplet lidt tilbage for at sikre dig, at du stadig er inde i venen. Hvis kanylen er i venen, løsnes stasen og så kan du nu injicere stoffet langsomt.
    Hvis kanylen tages ud af huden, så skift kanylen og stik et andet sted.
  7. Når kanylen tages ud, kan vatbolden lægges på indstiksstedet, da det kan bløde lidt når kanylen tages ud. Du kan med fordel trække kanylen halvt ud og vente et øjeblik før at det sidste trækkes ud, så kan venen nå at lukke sammen igen.